Bernard GARANCHER

Ima mjesec ili dva mjeseca kako nas je gos.Dragan Peričić zvao u Podgoricu i pozvao da posjetimo njegov restoran Vino Santo koji se nalazi Tivtu.

Da bi na s to zainteresovalo rekao na je da je petnaest godina bio šef kuhinje u Club Mediterranee, da je slikar i da bi želio da održi čvrdtu vezu sa pripadnicima francuskog govornog područja i sa francuskom kulturom..

Evo, danas se ostvario naš prvi prvi susret. Za vrijeme zime gos.Dragan Peričić je uljepšao i proširio svoj restoran Vino Santo. Neka platna, obješena po zidovima su nedavno naslikana. Odlično je iskoristio zimu.

Dragan Peričić nam je pokazao kuću svojih predaka, koja se nalazi iza restorana ispod puta. Rekao nam je da se njegova porodica doselila prije hiljadu godina. Taj period od hiljadu godina prosto zbunjuje. Stari i lijepi crnogorski korjeni.

Uskoro ćemo ručati nasuprot moru, na lijepoj terasi  koju je gos.Dragan Peričić uredio u zimskom periodu, na kojoj su tri masline koje će pružiti hladovinu gostima koji će tokom nekoliko decenija dolaziti poslije nas...zato želimo restoranu Vino Santo dug život...

Nasuprot nama sa druge strane Tivatskog zaliva i iza Vrmca vidi se niz planina, a sasvim visoko Lovćen, gdje se ističe, blizu neba, grob Petra Pertovića Njegoša okružen njegovim paninskim vjencima..Gorskim vijencem...

Dragan Peričić je došao da nam preporuči jelovnik za ovaj ručak koji će, kako naslućujemo, biti odličan.

Mi ćemo ovdje češće dolaziti zbog prijateljstva, gastronomije i zadovoljstva da se ponovo sastanemo sa Draganom Peričićem.

Naš prijatelj će uskoro objaviti na francuskom jeziku knjigu o crnogorskoj kuhinji, trebalo bi da se ona proširi svuda , a posebno u Club Mediterranee, to bi bio pravi način da se za crnogorske specijalitete sazna svuda po svijetu.

Ovaj ručak snova će upravo početi Ugodno je biti vani...Hvala, Dragane Peričiću...


Subota 19 maj 2009                                                                         Ambasador Francuske u Crnoj Gori

                                                                                                              Bernard GARANCHER

Poručite knjigu

Specijaliteti bokeške kužine

Predgovor za gastronomsku zbirku bokeške kužine "Pour Voter plaisir" napisao je Ambasdor Francuske u Crnoj Gori gospodin Bernard GARANCHER. Predgovor možete pročitati ako kliknete ovdje.

Knjigu možete poručiti u resotranu Vino Santo, Krtoli, Tivat.
Tel: +382 (67) 851 662

Bernard GARANCHER