O kužini

Bokeška kužina nastala je pod uticajem mediteranskih kužina: Francuske, Venecijanske, Grčke, Sicilijanske, Španske, Tunizijanske, Italijanske itd.

Mediteranski začini imaju široku primjenu u navedenim kužinama. Po ugledu na njih i Bokelji su počeli sve više da ih koriste kako bi oplemenili svoje trpeze.

Pojedini specijaliteti iz Venecijanske kužine našli su veliku primjenu na ovim prostorima tako da ih sve više doživljavamo kao “domaći specijaliteti”.

Bokelji su bili vješti pomorci I trgovci tako das u sve novine društvenog života Venecije, Francuske, Italije prenosili u svoj kraj.

Moja želja je da izvučem iz zaborava što više specijaliteta Bokeške kužine, prilagodim restoranskom spremanju i serviranju. To su specijaliteti: riba pečena ispod sača, meso ispod sača, razne salate od plodova mora, školjke, gambori na više načina, blitba i krtola na maslinovom ulju itd.

Stečeno iskustvo u club Mediterranee – Paris kao sous-chef de cuisinie želio bih da upotrebim u kreiranje navedenih specijaliteta i afirmacije cjelokupne ugostiteljske ponude.

Plod toga iskustva je specijalitet “Gambori u medovini”, specijalitet konobe “VINO SANTO”.

Gambori su morski rakovi i zastupljeni su na svim jelovnicima ribljjih restorana. Vrlo si prijatnog i specifičnog ukusa.

Za pripremanje ovog specijaliteta koristim mediteranske začine i medovinu. Medovina je piće starih slovena i u Crnoj Gori je omiljeno piće.

Kroz ovaj specijalitet povezujem našu staru postojbinu, široka Ruska prostranstva sa izlaskom na obalu Mediterana.

Naziv konobe “VINO SANTO” asocira na veselje, vino koje opija i opušta, Sveti gral, Isusovu krv.

I što više tražim savršenstvo u ovom poslu, jednostavnost i istina koja se nalazi u vinu i hlebu govore mi da smo dio univerzuma i da granice ne postoje.

Dragan PERIČIĆ

Restoran Vino Santo - Tivat

Poručite knjigu

Specijaliteti bokeške kužine

Predgovor za gastronomsku zbirku bokeške kužine "Pour Voter plaisir" napisao je Ambasdor Francuske u Crnoj Gori gospodin Bernard GARANCHER. Predgovor možete pročitati ako kliknete ovdje.

Knjigu možete poručiti u resotranu Vino Santo, Krtoli, Tivat.
Tel: +382 (67) 851 662

Bernard GARANCHER